Over de vogelkijkhut

 

Vogelkijkhut De Havik ligt midden in het prachtige coulisselandschap in de Friese Wâlden, dat zich vooral kenmerkt door bossen en houtwallen, heideveldjes en graslanden, moeras en beekjes. 

In september 2017 zijn we begonnen met het realiseren van onze wens: het zelf bouwen van een vogelkijkhut, op ons eigen terrein. In november 2018 is het opgeleverd en mag het eindresultaat er zijn! Natuurliefhebbers en fotografen kunnen bij ons vogels in hun eigen natuurlijke omgeving bewonderen en fotograferen. De hut van 6 x 8 meter is ingegraven, waardoor je vanuit een mooi laag standpunt kunt fotograferen. Voor de hut ligt een ondiepe vijver van 4,5 x 26 meter, waar vogels kunnen drinken en badderen. De setting is zo gemaakt dat je vanuit zes uitzichtpunten, voorzien van spiegelglas, foto’s kunt maken. Daarnaast zijn er twee punten (luiken) waar je zonder glas kunt fotograferen. Vanachter het glas ben je niet helemaal onzichtbaar. Met name handen en gezicht kunnen opvallen als je te snel beweegt. Plaats je statief niet meteen achter het glas, maar iets naar achteren. Je bent dan nauwelijks zichtbaar. Het dragen van donkere kleding is een voorwaarde. Zo kun je de vogels in alle rust, uitgebreid fotograferen, zonder dat ze bij een blik of onverwachte beweging opvliegen.

De vogelkijkhut is geschikt voor maximaal zes fotografen en wordt verwarmd door middel van een houtkachel. Hierdoor kun je ook bij kouder weer genieten van de natuurlijke omgeving. De hut heeft een mooi uitzicht op de bomen en struiken die in september 2017 zijn aangeplant. De hut is voorzien van goed zittende stoelen die in hoogte verstelbaar zijn. Ook is er een keuken aanwezig met warm en koud water. Je kunt gratis gebruik maken van koffie en thee. In geval van nood is er een eco toilet aanwezig. Daarnaast zijn er genoeg stroompunten om de accu’s van de camera op te laden. Ook als je minder mobiel bent kun je bij ons terecht. De hut is ruim opgezet, zodat ook rolstoelgebruikers gemakkelijk in de hut kunnen bewegen. Bovendien is het pad van de parkeerplek naar de hut geheel voorzien van bestrating.

De huurprijs is €50,- (vanaf 2021 €60,-) ongeacht het aantal personen en is gebaseerd op een hele dag. Huren per dagdeel is niet mogelijk. Maximaal 6 personen per keer om de rust te handhaven.

U kunt de vogelkijkhut ook reserveren in combinatie met onze vakantiewoning De Wielewaal (www.vakantiewoningwielewaal.nl). Hier kunt u overnachten en overdag verblijven in de vogelkijkhut, tenzij deze niet verhuurd is. De kosten zijn dan €30,- per hele dag. Geef dit aan bij het boeken van de vakantiewoning!!

Vraag gerust naar de mogelijkheden!